Waarom drama?
Het belang van het vak drama
De kern van het vak drama is om aan te sluiten bij de natuurlijke behoefte van leerlingen om op een natuurlijke manier en spelenderwijs de manier om zich heen te ontdekken. Bij het vak ‘drama’ gaat het vooral om ‘doen alsof’. Leerlingen doen alsof ze iets of iemand zijn. Ze experimenteren met verschillende rollen en gebeurtenis uit hun omgeving. Naast realistische situaties spelen de kinderen ook niet-realistische situaties (bijvoorbeeld: sprookjes, zelfverzonnen verhalen). Hierdoor leren ze het verschil te zien tussen realiteit en de verbeelding. Door het vak drama leren kinderen veel over zichzelf, de ander en hun omgeving. Drama stimuleert daarbij je sociale ontwikkeling. Ook leer je tijdens drama samenwerken, inlevingsvermogen, creativiteit en zelfvertrouwen. Je leert respect te hebben voor inbreng van anderen.
Drama voor je plezier
Veel kinderen vinden toneelspel erg leuk. Niet voor niks spelen kinderen van jongs af aan al toneel wanneer ze met elkaar spelen. Denk aan het spelen in de poppenhoek, hier word vaak vadertje en moedertje gespeeld. Of op het schoolplein kunnen er ook allerlei fantasierijke rollenspellen ontstaan. Veel kinderen verheugen zich vaak op de dramales. Geen boeken op tafel en even van de stoel af.
Sociale vaardigheden vergroten
Drama is zeer geschikt voor het vergroten van de sociale vaardigheden. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen naarmate ze meer toneelspelen. Door situaties na te doen en in een rol te gaan spelen leren kinderen zich op verschillende manieren te uiten. Ook door kinderen te laten inleven in verschillende rollen, leren ze te denken vanuit iemand anders. Op deze manier leren kinderen meer begrip hebben voor mensen en andere meningen.
Een andere manier van leren
Ook is drama zeer geschikt voor het beter leren van vakken. Je kunt bijvoorbeeld verschillende thema’s in je dramales voor laten komen. Denk bijvoorbeeld aan: geschiedenis of aardrijkskunde. Doordat je deze stof op een hele manier aan bod laat komen, zorg je ervoor dat de stof meer betekenis krijgt voor de kinderen. Bij drama leer je ook jezelf te presenteren. Je kunt hierbij denken aan je stemgebruik, iets helder uitleggen en je houding. Deze vaardigheden zullen de rest van je leven van pas komen.
Drama als kunstvak
Bij het vak drama als kunstvak leren kinderen de verschillende soorten van ‘toneel’. Ze leren de basisprincipes van toneel. Ze leren betekenis te geven aan theater, improviseren, bepaalde spelelementen en speltechnieken toe te passen. Daarnaast leren kinderen ook te reflecteren op het spel van zichzelf en van anderen.
De doelen van drama
Tijdens drama ga je aan de slag met verschillende pedagogische doelen, een paar voorbeelden hiervan zijn:
- Ontwikkelen van inlevingsvermogen
- Stimuleren van creativiteit en fantasie
- Vergroten van zelfstandigheid
- Ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (mondelinge taalvaardigheden om je gevoelens te kunnen omschrijven)
- Leren samenwerken
- Ontwikkelen van verbale (met woorden) en non-verbale (zonder woorden) uitdrukkingsvermogen.
Klik hier voor een filmpje over verschillende activiteiten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb